آفات انار _ بخش اول | انار درختی مخصوص آب و هوای گرمسیری تا نیمه گرمسیری بوده و در نواحي ساحلي و مرطوب به صورت همیشه سبز ميباشد، ولي در نواحي خشک با زمستان های سخت بصورت خزان كننده است. به عقیده بسیاری از محققین، انار بومي ايران است و ايران از نظر تنوع، كیفیت، سطح زيركشت، تولید و صادرات انار از کشورهای پیشرو در جهان است. از جمله مهم ترین عوامل موثر در ايجاد خسارت و كاهش محصول در باغات انار كشور ميتوان به بیماری ها و ناهنجاریهای مختلف ناشی از عوامل مختلف بیمای زا اشاره كرد. در این مقاله تیکا به برخی از مهم ترین آفات و بیماری ها در باغات انار اشاره می کند.
عمده ترین آفات باغات انار ایران :
کرم گلوگاه انار
شته انار
سوسک چوب خوار انار
سوسک پرچم خوار انار
پروانه گل خوار انار
کرم سفید ریشه انار
سوسک میوه خوار انار
مگس سفید انار
شپشک انار
کنه انار
در این مقاله به بررسی چند مورد از مهمترین این آفات میپردازیم:
كرم گلوگاه، مهمترين عامل كاهش کمی و كيفی محصول انار در كل مناطق انارخيز كشور ميباشد. اين آفت چند ميزبانه است و علاوه بر انار، به میوه های پسته، گردو، بادام، فندوق، پرتقال، زردآلو و به خصوص انجير حمله کرده و خسارت وارد ميكند. كرم گلوگاه انار با تغذيه از بافت درون ميوه ها، راه را برای ورود قارچها و باكتريها به داخل ميوه مهيا نموده و در نهايت گنديدگی ميوه را به دنبال خواهد داشت.
به علت اینکه این کرم تخمهای خود را داخل تاج میوه میگذارد، مبارزه شیمیایی با آن تقریبا غیر ممکن است، از طرفی دیگر سمپاشی در باغات انار باعث از بین رفتن حشرات مفید و در نتیجه طغیان سایر آفات به خصوص کنهها میشود. به همین دلیل برای مبارزه با این آفت از روش به زراعی، بیولوژیکی، فیزیکی و مکانیکی استفاده میشود.
رعایت فواصل کاشت انار، شخم درختان در پاییز، تعیین فواصل آبیاری با توجه به بافت خاک، سن درخت و شرایط آب و هوایی، تغذیه، استفاده از ارقام مقاوم، کنترل علفهای هرز، هرس علمی درختان.
جمع آوری و. سوزاندن انارهای باقی مانده روی درخت یا ریخته شده پای درخت که آلوده به لارو کرم گلوگاه انار است.
جمعآوری منظم. میوههای آلوده روی درخت به صورت همگانی در انبارها و قفسهایی که توری ریز پوشیده شده است. نگهداری شود.
پر کردن تاج میوه انار بوسیله گل و حذف پرچمهای انار.
استفاده از تله فرمونی
در برخی از نقاط کشور گونه هایی از زنبور پارازیتوئید تریکوگراما را که پارازیتوئید تخم این آفت است بر روی میزبان های واسطه نظیر بیدآرد و بید غلات پرورش تکثیر می کنند. علیه تخم های این آفت رها سازی مینمایند.
زنبورهای تریکوگراما در تخم آفات مهمی مانند کرم ساقه خوار برنج، کرم ساقه خوار ذرت، کرم غوزه پنبه، کرم سیب، کرم گلوگاه انار تخم گذاری کرده، آنها را پارازیته و از بین میبرد.
شته ی انار عمومی ترین آفت درختان انار به حساب می آید که در تمامی انارستان کشور وجود دارد. زمستان را به صورت تخم در روی سرشاخه ها انار به سر می برد.
در روی درختان در ماه های بهار بالاترین جمعیت را دارد. و گاهی تمامی سرشاخه های جوان. گل و میوه های تازه. تشکیل شده را می پوشاند.
به علاوه باعث پیچیدگی برگ ها، ریزش گل و میوه های جوان و ترشح عسلک می گردد. ترشح عسلک موجب جلب گرد و خاک و رویش قارچ مولد دوده می شود.
در تابستان به دلیل گرم شدن هوا. از تراکم و شدت خسارت آن کاسته می شود.
در اکثر موارد شته به وسیله عوامل طبیعی تحت کنترل در می آید و احتیاج به مبارزه شیمیایی ندارد.
برای از بین بردن. شته درخت انار می توان با کفشدوزک. زنبور تریکوگراما یا بال توری سبز، این آفات را به شکل طبیعی کنترل کرد. بهتر است از سموم کنترل کننده برای دفع این شته ها استفاده نکنید.
در صورتی که مبارزه شیمیایی لازم باشد بهتر است این اقدام علیه تخم ها در زمستان صورت گیرد و سمپاشی با ترکیبات روغنی ترکیبات سوزاننده و یا ترکیبات فسفره روغنی انجام گیرد. سمپاشی بهاره بهتر است قبل از گل انار و با یکی از ترکیبات سیستمیک انجام شود.
يكي از آفات مهم و خطرناك درختان انار مي باشد كه موجب ضعف و خشكيدگي تنه و شاخه هاي درختان انار مي گردد. اين آفت زمستان را به صورت پيش شفيره، در داخل چوب سپري ميكند. سوسكها در بهار روي درختان ضعيف تخم ريزي كرده و لاروهاي تفريخ شده با تغذيه از ناحيه كامبيوم (حد فاصل بين پوست و چوب) باعث قطع آوندها و اختلال در جريان شيره نباتي و در نتيجه خشكيدگي تنه و شاخه هاي درختان مي شوند. حشرات كامل از طريق تغذيه از پوست نرم و دم ميوه باعث ريزش شديد ميوه ها در اوايل فصل میگردند، ولي خسارت عمده توسط لاروها صورت ميگيرد. اين آفت در سال يك نسل دارد .
۱- جلوگیری از سرمازدگی باغات
۲- تنظیم برنامه آبیاری مناسب با وضعیت باغات و جلوگیری از تنش های آبی در باغات
۳- کود دهی و تقویت درختان بر اساس نیاز
۴- رعایت اصول باغبانی و انجام هرس های اصولی و جلوگیری از آفتاب سوختگی
۵- اقدامات بهداشتی و حذف شاخه های بیمار و نابودی آن ها
این سوسک پس از باز شدن تاج گلهای انار ظاهر شده و از پرچم های داخل تاج تغذیه میکند. هر دو نوع گل مثمر و غیر مثمر انار مورد هجوم این سوسک میباشد. در بسیاری موارد کلاله انار سالم میماند و علی رغم آسیب به پرچم ها انار بارور میشود. آلایش سیاه رنگی که نتیجه تغذیه سوسک میباشد به شکل گرد سیاه رنگی داخل تاج باقی میماند.
آبیاری به موقع در دوران قبل از باز شدن گلها و پرهیز از آبیاری تا اواخر اردیبهشت و پس از تکمیل گلها و عدم استفاده از کود شیمیایی میتوان این آفت را کنترل کرد.
آبیاری در زمان گل دهی و استفاده از کود ازته در این دوران از عوامل طغیان این سوسک میباشد.
راحت ترین وبی خطرترین روش،جمع آوری با سطل آبی رنگ است.
این سطل ها را در اطراف درخت گذاشته و یا از شاخه ها آویزان کرده و داخل آن آب و مقداری مایع ظرفشویی ریخته سوسکها جلب ظرف آبی رنگ شده و به دام افتاده و از بین میروند. و دیگر نیازی به سمپاشی نیست.
در این مقاله به بررسی چند مورد از این آفات پرداختیم با ادامه بررسی آفات انار در مقاله های بعدی با ما همراه باشید.
مواردیکه جهت مبارزه با این آفات قید شد، همگی مربوط به بعد از آفت زدگی هست که طبیعتا خساراتی را نیز در پی داشته است. بهتر است قبل از هر چیز به فکر جلوگیری از حمله آفات باشیم تا متحمل کمترین خسارت شویم. برای این منظور استفاده از توری های ضد حشره بسیار توصیه میگردد. در صورت انتخاب صحیح نوع توری، به راحتی میتوان از این آفات جلوگیری کرد.
همکاران ما در تیکا. آماده سرویس دهی. به شما عزیزان میباشند. و سعی دارند علاوه بر ارائه کالای با کیفیت به همراه قیمت مناسب، لذت دریافت یک سرویس مناسب و خرید خوب را در ذهن شما ماندگار کنند.
مازندران، بابل
sales@tikatrading.ir
شنبه تا چهارشنبه 9 الی 17
پنج شنبه ۹ الی ۱۴